логотип оцук (1)

Причорноморська кухня як елемент живої спадщини

Причорноморська кухня як елемент живої культури

Одеська область — це специфічний, соціальний, культурний та природній простір, де злилися традиції понад 130 національностей. Українці, болгари, молдавани, гагаузи, євреї, греки, італійці та інші народи створили неповторний гастрономічний ландшафт, що став частиною нематеріальної культурної спадщини регіону.

Гастрономічна мозаїка Одещини

Традиційна кухня — це не лише набір страв. Це історія народу, спосіб життя, уявлення про світ і важливий елемент обрядової культури. Вона об’єднує способи обробки продуктів, традиції подачі, правила зберігання, а також значення їжі в обрядах та святкуваннях.

В Одеському регіоні виокремлюють кілька кулінарних зон:

  • Одеська кухня — багатий гастрономічний мікс, що увібрав українські, єврейські, грецькі, італійські, вірменські, французькі, молдавські традиції. Та переважає серед них єврейська кухня. Форшмак, фарширована риба, куряча шийка, «ікра із синеньких» (балкажанів), биточки із тюлечки, велика кількість локальних овочів та фруктів… За одеську кухню можна читати і говорити багато, але ми рекомендуємо їхати до Одеси і все спробувати.
  • Бессарабська кухня (кухня Буджака) — степові кулінарні традиції з акцентом на м’ясні та молочні продукти. Плацинди, смачна бринза, каурма, кавирма, курбани, мамалига, виноградні вина, сармале, молдавська зама, український борщ…  Поєднання українських, болгарських, молдовських і гагаузьких страв.
  • Кухня Подунав’я — рибні страви, смачна дунайка, особливий сорт вина «новак», смачна полуниця… У поліетнічному середовищі історично сформувався гармонійний синтез кулінарних традицій, де в межах одного міста можна скуштувати молдовську мамалигу, болгарський курбан, липованську юшку з осетром та куркою, жаб’ячі лапки за оригінальним рецептом та багато інших місцевих страв.
  • Північ Одещини — кухня з виразними подільськими рисами. Королева столу – мамалига з різними мачанками, паланиці, вареники з сиром, різноманітні вертути . У кожному дворі свій борщ. Рецепти борщу в сім’ях дбайливо передаються з покоління в покоління, а деякі навіть тримаються у суворій таємниці. Існують борщі на м’ясних бульйонах із куркою, качкою, свининою, а є із рибою (бичками, кількою, коропом). Сушені сливи, гриби, квас, м’ята, любисток, що тільки не смакує в цій страві!

Регіональний реєстр борщу

Хоча цей поділ умовний, адже страви давно вийшли за межі своїх ареалів, взаємозбагатилися та продовжують еволюціонувати, створюючи нові смаки.

Кухня як частина нематеріальної культурної спадщини

До Регіонального інвентаря елементів нематеріальної культурної спадщини Одещини внесено 19 елементів.

До Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України внесені елементи, які пов’язані з традицією харчування:

Кухня як символ єднання

Гастрономія Одещини – це живий організм, що продовжує розвиватися. Через страви передаються історії, світогляд, традиції предків. Вона не лише зберігається, а й адаптується до сучасності, збагачуючи кулінарну карту світу.

Запрошуємо смакувати та досліджувати багатогранний світ чорноморської кухні разом з нами!